top of page
I den varme tid, kan det være meget svært for hamsteren at være til, ligesom det kan for os mennesker. Mange oplever, at hamsteren er mindre aktiv end ellers, og dette skyldes varmen. Al aktivitet, herunder også foderoptag samt fordøjelse er lig med energiforbrænding som er lig med varmeproduktionen i kroppen hos den enkelte hamster.
Hos hannerne opleves tillige at deres testikler fremstår større end ellers. Dette er også grundet varmen. For at sikre den mest optimale temperatur for sædcelleproduktionen, således at flest mulige sædceller er intakte og har energi til at medvirke til en befrugtning, skubbes tekstiklerne ud fra resten af kroppen, når nærmiljøet er varmt. Omvendt, når det er koldt trækkes de så tæt ind til resten af kroppen, som muligt for at sikre varmere forhold.
Sædceller, som har oplevet kuldechok, svømmer ikke, og sædceller, som har været udsat for høje temperature, opbruger selv al den energi, som de eller skulle bruge på rejsen mod tilblivelsen af et nyt liv.
Ved at tilbyde hamsteren køligt vand evt. flere gang om dagen, sandbad (evt. afkølet), vandholdige grøntsager (men i begrænsede mængder), samt ved at lægge sten, kopper, glas, fliser og lignende ind i buret, sikre man hamsteren mulighed for at køle sig ned, når varmen i miljøet omkring den stiger.
Ligesom hos fx grise, hunde og lignende, kan hamstere ikke kan svede.
Nedkøling kan ske gennem respiration via snude og mund, samt ved at hamsteren afgiver varme ved at lave så stor en kontaktflade, som muligt mod et matriale (flise, glas, kop) som kan fjerne varmen.
Nogle hamstere ses ofte liggende ovenpå fx. kopper og glas, for her er deres kontakflade større, end hvis de ligger sammenkrøllet inden i.
Vær desuden opmærksom på at hamsteren ikke lider hedesalg og dør deraf, hvis den ligger under hjulet (Flying sauser eller lignende) og sover.
Det er meget vigtigt at huske, at hamsteren under ingen omstændigheder må få iskoldt vand/isterninger, ej heller være i kontakt med materialer, som har været i fryseren. Hamsteren kan nemlig risikere at få frostskader på poter, samt kuldechok, simpelthen pga. hurtig underafkøling af kroppen.
En sidste ting, som kan være nyttig her i varmen, i forhold til at afhjælpe ens hamsterer, er nedkølings fatoren. Med dette menes ikke en ventilator, som kører for fulde gardiner i rummet, hvor hamsteren er. Nedkøling handler nemlig ikke om lufthastighed og luftcirkulering, men om nedbringelse af rumtempertur.
Ventilatoren kan flytte varm luft væk, men selve sænkning af lufttemperaturen er essensen her. Nedkøling via korte intervaller af udluftning (udskiftning af luften i rummet), samt kølige vandflasker eller sågar fryseelementer, der er pakket ind, og placeret strategisk kan medvirke til at nedkøle rumtemperaturen, og dermed hamsterens omgivelser.
Undgå at udsætte hamsteren for træk!
Her i opdrættet har vi investeret i en Dyson ventilator; den kan både ventilere, køle og samtidig rense luften for støvpartikler.
bottom of page